Färga garn med naturlig teknik

Att själv färga garn är en rolig sysselsättning som ger möjligheten att kunna göra alldeles unika skapelser. Allra roligast blir garnfärgningen om växter och svampar som har plockats i naturen används i färgbadet. På så vis går det nämligen att få fram unika färger, vilka sällan är fullständigt reproducerbara även om samma teknik och ingredienser används från den ena gången till den andra. Var och en har sin egen färgteknik och det gäller därför att experimentera sig fram till ett sätt som fungerar för en själv.

Det här behövs

För att färga garn behövs följande:

 • Ett ljust garn.
 • Växter eller svampar som ska ge färg.
 • Alun (kaliumaluminiumsulfat) eller liknande medel för betning.
 • En stor gryta och något att röra med.
 • Vatten.
 • Skyddshandskar.

Teknik vid garnfärgning

Se till att garnet är rent och förbehandla det sedan genom att låta det genomgå betningsprocessen. Denna är till för att färgerna sedan ska fästa bättre vid garnet och för att de inte ska sköljas ur vid tvätt. Garnet kan betas genom att 15 g alun per 100 g garn hettas upp tillsammans med garnet och några liter vatten till strax under kokpunkten. Denna temperatur bör hållas under någon timme och det är klokt att röra om då och då. Därefter får vätskan svalna medan garnet ligger kvar i den och när vätskan väl är ljummen kan garnet tas upp. En och samma råvara kan ge många olika färgskiftningar beroende på vilket betningsmedel som används men alun brukar vara mest populärt för detta ändamål då det ger skarpa och fina färger.

Låt därefter de valda växterna eller svamparna koka i en gryta tillsammans med vatten under cirka en timmes tid. Till ett garnnystan som väger 100 g kan 400 – 600 g färska växter vara lagom och minst 3 liter vatten. Låt vätskan svalna och sila den, sedan kan det betade garnet stoppas ner i vätskan varefter den återigen hettas upp. Återigen ska garnet ligga i vätskan under någon timme samtidigt som temperaturen är runt 80 – 90 grader och det är bra om man rör om ibland. Efter detta får vätskan svalna och när det är gjort kan garnet sköljas ur och sedan hängas på tork.

Om man inte är nöjd med färgningens resultat går det bra att göra en ny färgningsomgång.

Växter som ger färg

Mängder av svampar och växter kan användas vid färgning och man kan själv välja att experimentera. Som redan nämnts ger olika betningsmetoder olika färgnyanser och samma planta kan ge olika färger beroende på vilken del som används. Här nedan listas några säkra kort vid färgning:

 • Blå: Kirskål, bär från fläder eller blåbär.
 • Gul och orange: Renfana, johannesört, ringblomma, ljung, rölleka, björk och hundkäx.
 • Grön: Blad från fläder, vassblommor och blad/stjälkar från lupiner.
 • Svart: Rötter från älgört.
 • Brun: Ek, gran och björnbär.

Lycka till med färgandet!