Lise Meitner – om kärnfysik och Nobelpriset

 

I år har Tekniska Museet förhoppningar om att Nobelpriset 2017 ska delas ut till Lise Meitner. Detta tillkännager Ny Teknik efter att de genomfört en undersökning där de till flera institutioner och organisationer skickat ut frågan; Vem ska få Nobelpriset i år?

För den som inte känner till Lise Meitner ska det nämnas att hon var en kärnfysiker från Österrike som levde 1878 – 1968 och som bland annat var verksam i Tyskland under andra världskriget. Då hon hade judiskt påbrå tvingades hon lämna Tyskland under kriget och tog sin flykt till Sverige. Meitner jobbade bland annat på Nobelinstitutet för fysik och var delaktig i uppbyggnaden av den första kärnreaktorn i Sverige.

Anledningen till att Lise Meitner föreslås som nobelpristagare postumt är därför att hon anses ha blivit snuvad på konfekten. Under sin tid i Tyskland hade hon ett nära samarbete med kemisten Otto Hahn och det var just Otto Hahn som förärades med Nobelpriset i kemi år 1944 för sin upptäckt av kärnklyvning kommer sig av att uran utsätts för neutronbestrålning. I själva verket var det Lise Meitner som kom fram med hypotesen om detta och därav borde hon ha fått priset tillsammans med Hahn.