SpaceX – från stad till stad via rymden

 

Att ta rymdfärjan från London till New York kan bli verklighet inom en snar framtid om SpaceX, med Elon Musk i täten, har rätt. Under en konferens i Australien under 2017 lät den USA-baserade sydafrikanen nämligen meddela att företaget planerar att använda sina egna rymdfarkoster för att förflytta människor mellan jordens olika destinationer.

Det låter som att det är en ny, högteknologisk version av SpaceX:s BFR-farkost som ska användas och som förväntas kunna flytta människor mellan städer såsom London och Dubai på mindre än en halvtimme. Redan nu flyger flygplan högt för att undkomma så mycket som möjligt av det motstånd som atmosfären skapar men rymdfärjorna kan alltså ta sig ännu högre upp samt färdas snabbare. BFR-färjan, eller Big Fucking Rocket som akronymen står för, uppges kunna nå en maxhastighet runt 27 000 km per timme.

I en film som finns på Youtube illustrerar SpaceX hur uppskjutningsplattformen ligger mitt i havet och hur passagerare tar sig till denna med hjälp av en färja, för att sedan bli uppskjutna.